tirsdag den 30. december 2014

Kransekagekonfekt med nougat og hasselnødder

Her får I årets sidste opskrift :) Det er meget passende en opskrift på kransekage. Denne gang som kransekagekonfekt. Det er første gang, jeg har kastet mig ud i det, og jeg er, når jeg skal sige det, ret tilfreds med resultatet. Derudover var det så meget nemmere at lave og sprøjte ud, end jeg havde frygtet :)

Jeg havde egentlig ikke regnet med, at jeg ville få lavet kransekage selv i år, men jeg har haft hovedet fyldt af lidt for mange tanker og bekymringer de sidste dage, så det er jo godt at holde sig lidt beskæftiget. Så koncentrerer man sig om noget andet så længe. Og at gå i køkkenet med et nyt projekt kræver koncentration, så det var god medicin, mens det stod på.

Jeg laver selve kransekagemassen ved brug af rå æg. Er du sådan en, der gerne vil smage kransekagemassen til, skal du bruge past. æg i stedet. Min kransekage er ikke hvinende sød, men tilpas sød for vores smag, og med samme mængde flormelis, som jeg sædvanligvis bruger i kransekage. I opskriften her er der dog mere æggehvide for at gøre massen blødere og nemmere at sprøjte ud.

Fyldet i min kransekagekonfekt er hhv. hasselnødder og blød nougat. Det går fint at bage nougaten med i ovnen, men hvis du hellere vil have et flot, blankt udtryk på nougaten, kan du i stedet lave en fordybning i konfekten med enden af en grydeske eller en finger og så hælde smeltet blød nougat i fordybningen, når kransekagekonfekten er bagt færdigt og afkølet.

Sædvanligvis pynter jeg kransekage med æggehvideglasur, men jeg syntes ikke, det passede til den her konfekt. I stedet har jeg dyppet bunden af konfekten med hasselnødderne i chokolade, og dem med blød nougat er blevet pyntet med striber af chokolade ovenpå. For et flot, blankt udtryk på chokoladen og et godt knæk, skal chokoladen tempereres, hvilket gøres ved at smelte 2/3 mørk chokolade og derefter hælde det over 1/3 meget finthakket chokolade. Når det er smeltet sammen, kan du bruge det til at pynte med.

Jeg fik ca. 28 stykker ud af nedenstående portion, men mængden kommer an på størrelsen, de bliver sprøjtet ud til. Så en 27-30 stk. vil der nok kunne blive af sådan en portion :)





Kransekagekonfekt med nougat og hasselnødder (ca. 27-30 stk.)

400 g marcipan
3 æggehvider (æg m/l)
8-10 spsk flormelis
Stor, åben stjernetyl

Fyld:
Hasselnødder
Blød nougat

Til bund og pynt:
Mørk chokolade (jeg brugte ca. 100 g)

Start med at ælte marcipanen med den ene æggehvide, til den er helt optaget i marcipanen. Ælt derefter nr. 2 i. Den 3. kan evt. æltet i vha. en køkkenmaskine eller piskes i med en håndmikser. Ælt til sidst flormelissen i kransekagemassen. Hvis du har behov for at smage kransekagemassen til, skal du bruge past. æggehvider.

Fyld den færdige kransekagemasse i en sprøjtepose med en stor, åben stjernetyl. Sprøjt massen ud til kransekagekonfekt i ca. 3-4 cm i diameter på en bageplade med bagepapir.

Form små kugler af den bløde nougat. Pres en kugle nougat i ca. halvdelen af kransekagekonfekten. I den anden halvdel presses en hasselnød ned. (Se evt. ovenfor omkring nougaten - du kan lave en fordybning, som fyldes med smeltet nougat, når kransekagekonfekten er bagt og afkølet).

Sæt bagepladen ind i midt i ovnen med en ekstra bageplade under ved 220 grader og bag konfekten, til den har fået en gylden farve ovenpå, ca. 8 minutter. Hold godt øje med dem, for de må ikke blive for mørke.

Lad kransekagekonfekten køle af på en rist. Herefter kan de fryses ned, til de skal bruges. Det er en god ide at have den i fryseren en tid før servering, da de på den måde sætter sig bedre og får en mere lækker konsistens. Men de kan også sagtens spises, som de er.
Inden servering dyppes bundene af konfekten i smeltet chokolade eller der pyntes med striber af smeltet chokolade oven på konfekten.

Konfekten under arbejdet med at pynte med chokolade.

Forrest et stk. kransekagekonfekt med hasselnød.

Og her et stykke konfekt med blød nougat. Man kan ane det smukke mønster bag chokoladen :)



Jeg er rigtig glad for, at jeg nåede at lave kransekage i år. Det er en vigtig del af nytårsaften for Christian, så jeg vil jo gerne selv lave det. I dag er det blevet pyntet efter at have hygget sig i fryseren de sidste dage. I eftermiddag har jeg også været i gang med at lave gateau marcel for første gang. Afventer pt., at bunden køler så meget ned, at moussen kan komme på, og så skal den bare i køleskabet til i morgen, hvor den bliver Christians dessert.

Det har både været godt og skidt at skulle stå i køkkenet. Pga. tingene herhjemme de sidste dage bruger jeg det meste af energien på at gå og være bange, men man har jo også brug for at få tankerne afledt, og der er det jo godt med nye opskrifter. Faktisk har jeg haft det hele dagen, som om jeg skulle kaste op af angst :( Desværre er det pga. Ozzy igen. Han har ellers spist så utrolig pænt, og med mælkesyrebakterierne var han snart kommet derhen, hvor vi ville prøve at stoppe med dem. Faktisk var hans mave endda næsten blevet til den hårde side (beklager de klamme detaljer). Men så for et par dage siden var hans mave pludseligt blødere igen, og resten af dagen havde han ikke så stor appetit som dagen før, selvom han ikke har indtaget andet, end han plejer. De sidste dage har det været på samme måde, bortset fra at jeg ikke har set ham i bakken i går (måske har han gjort det udenfor) eller i dag, hvor vi har holdt ham inde for at holde øje med det. I dag er den helt gal med appetitten. Det startede ellers godt nok tidligt på natten med en pæn portion at gå i seng på, men han har næsten ikke spist noget i dag, og kun én gang på eget initiativ. :(

I dag har vi startet ham op på prokolin, som også er et mælkesyrebakterieprodukt til katte, bare med ler i, som skulle gøre maveindholdet mere fast, fordi vi tænker, at enten virker det andet ikke mere, eller også driller det hans mave (eller andre ting, der påvirker appetitten). Endnu har det dog ikke givet pote, så vi overvejer at droppe det i aften og først starte op igen, når vi har set ham i bakken. Det er svært at vide, hvad det er, der sker med ham, men mit angstniveau hænger helt oppe under loftet. Så meget at jeg har gået og været på kanten af at kaste op af det hele dagen :( Er så bange for, hvad der er med min lille kattedreng. Bange for, om det er noget med nyrerne eller andet farligt. Om det er munden, der har fået et tilbagefald (det fik hans mund også efter første tandudtrækning og -rensning ca 1-1½ måned efter, da plakken vendte tilbage til tænderne). Håber sådan, at det "bare" er maven. Det er i sig selv ikke nemt at få styr på, men det er det bedre alternativ mellem alle de ting, vi går og er bange for.

Vi havde ellers få dage forinden gået og snakket om, hvordan man nu kunne ånde lettet op og efterhånden se på ham som en rask kat, selvom vi godt ved, at han stadig er rød i munden. Men han har spist så pænt og kan gabe igen uden at få smerteanfald.
Puh. Vi ved ikke rigtigt, hvor vi står i det her. Men pt. er planen at afvente ham i kattebakken og derefter se, om det er maven, der er problemet. Hvis hans appetit ikke kommer i orden hurtigt, skal han til dyrlægen i næste uge og undersøges og have taget blodprøver. Så starter cirkusset igen :| Vi har brug for noget held, så Ozzy hurtigt kommer i gang med at spise igen. Vil I krydse fingre for ham?




Det bliver jo nytårsaften uanset det hele. Vi har endelig fået fastlagt vores menu, der lyder som følger:

Hovedret: okseculotte med sprøde ovnkartoffelbåde, favoritsovs og hjemmegjort salatbar
Dessert (til Christian): gateau marcel
Kl. 24: hjemmelavet kransekagekonfekt og efter fyrværkeriet kiks med ost og frugt.

Jeg håber, jeg kan klare at spise aftensmaden og kiksene. Vi har derudover planer om snacks og guf i løbet af aftenen, men maven har været meget træls her efter jul med mange smerter og ubehag, så jeg ved endnu ikke, hvor meget jeg skal gøre mig forhåbninger om. Vi må se. Jeg er bare glad for ikke at stå med hele arbejdet selv omkring maden. Christian er god til at hjælpe, og det har jeg virkelig brug for pt. I eftermiddag har han ryddet køkkenet efter mine udfoldelser derude, og nu er han ved at lave en lasagne med salat til os.
Jeg håber, at vi får en god aften, selvom livet er meget kaotisk og skræmmende lige nu. Der er heldigvis rester efter middagen i morgen, så der er nem mad de efterfølgende dage. Det gør livet lidt lettere.

Vil ønske jer alle sammen et rigtigt godt nytår. Pas godt på hinanden i morgen :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar