fredag den 28. december 2012

Årets kransekage - stænger med fyld af nougat

Som jeg skrev i mit sidste indlæg, skulle jeg i går i gang med at bage kransekage til nytår. Det er ikke noget, der har været en tradition i min familie, men det har det i Christians - eller i hvert fald elsker han marcipan, og kransekage er lige noget for ham :) Sidste år bagte jeg to små kransekagetårne, hvor Christians forældre fik det ene. Jeg har måttet indse, at der vist ikke bliver spist kransekage af 500 g marcipan herhjemme, når jeg højst spiser en lille bid. Så de fik halvdelen.

I år bestemte jeg mig for at lave kransekagestænger i stedet for ringe. Bl.a. fordi der er mindre arbejde i det, og det har jeg brug for lige nu. At der er tid til at slappe af også. Jeg har valgt at putte blød nougat i mine kransekagestænger, men man kan også lave det uden naturligvis. Jeg synes selv, at de blev ret vellykkede :) Jeg kan endnu ikke vise, hvor fine de bliver, når de er færdige og pyntede med glasur og med chokolade under bunden, for stængerne er lagt i fryseren, og skal først pyntes nytårsaften. Men jeg skal nok vende tilbage med et billede, når de er pyntede. Indtil da må I nøjes med et billede af de færdige, upyntede kransekagestænger og en opskrift :) Edit: så fik jeg pyntet kransekagestængerne og taget billeder. Sådan her endte de med at se ud:




Kransekagestænger med nougatfyld (4 stk a 13,5 cm)

250 g marcipan (jeg bruger Odense marcipan eller Anton Berg - mindst 60% mandler)
½-1 past. æggehvide
Flormelis (2-4 spsk tror jeg, at jeg brugte, men smag dig frem)
Blød nougat

Glasur
1 past. æggehvide
Flormelis

Chokolade til overtræk af bundene

Ælt marcipanen med æggehviden og ælt flormelis i lidt ad gangen. Smag på kransekagemassen. Den skal være ret sød, uden man får ondt i tænderne ;)

Læg kransekagemassen i køleskabet i 3-4 timer (tildækket, så den ikke kommer til at smage af køleskab), så den bliver mere fast og til at arbejde med.

Rul dejen til en kort pølse og del den i 4 lige store stykker. Tag et stykke fra og læg de andre i beholderen/skålen og tilbage i køleskabet, mens du laver den første kransekagestang.

Rul stykket ud til en 13,5 cm lang pølse. Pres pølsen lidt flad i det og fordel stykker af blød nougat langs midten af den. Lad der være ½ cm fri i hver ende. Fold marcipanen op omkring nougaten, så den er dækket. Løsn forsigtigt pølsen fra bordet (den klistrer nemt fast, så jeg bruger den uskarpe side af en kniv til at løsne den med. Man kan også bruge en tynd palet eller lignende). Tril den let, så den har en glat overflade igen, men den må ikke blive længere.

Læg den på en bageplade med bagepapir. Form den evt. let med fingrene i toppen, så den får en lidt spids facon på toppen. Gentag med de sidste tre stykker af kransekagemassen.

Kransekagestængerne skal bages i 8-10 minutter ved 225 grader. Når de bages, lægges en anden plade under den, som stængerne ligger på. Hvis du bruger den midterste rille i ovnen, skal begge plader sættes ind i rillen, for pladerne skal røre hinanden, for at det har en effekt. Dette gør man, for at kagerne ikke brænder på under bunden. Alligevel skal du lige holde øje med bunden af kagerne. Tjek efter 8 minutter, hvordan farven er under bunden på stængerne. Hvis den ikke er for mørk, kan du give kagerne et minut eller to mere, hvis det er nødvendigt. Kagerne er færdige, når de er gyldne ovenpå.

Flyt forsigtigt de færdige kransekagestænger over på en tallerken til afkøling. De kan fryses ned, når de er kølet helt af.


De færdigbagte kransekagestænger.

Pyntet med chokolade under bunden og glasur. Klar til kl tolv :)



Vi har lige været ude og handle ind til nytårsaften (og de næste dage). Pyha! Har været væk i 3 timer, tror jeg! 0.o Er sindssygt træt, så jeg er glad for, at vi har nem mad. Nu har vi fået sat varerne på plads, og kan forhåbentlig snart slappe af. Pga. psyken primært bliver jeg hurtigt utrolig træt, når vi er ude. Sådan en træthed, der bare gennemsyrer alt. Bliver så træt, at jeg næsten ikke engang kan løfte armene. Jeg måtte også ned at sidde, da vi var i Bo Grønt for at købe fyrværkeri. Ellers var jeg drattet om. Så jeg håber, vi kan få noget ro de næste dage. Vi trænger begge til det.

Det er svært at vide, hvordan det her sygdom, som vi begge går med lige nu, vil udvikle sig, men vi har lavet en plan b, hvis vi skulle ske at blive rigtigt syge inden nytårsaften. Så ender vi vist bare med nogle lækre bøffer. Fik en oksemørbrad til 99 kr pr ½kg i Lidl i dag. Den er jeg spændt på, for jeg har aldrig lavet oksemørbrad før. Så hvis vi ikke orker at sidde over racletten på mandag, ender vi med sådan et par bøffer. Ellers skal vi rigtigt hygge med racletten :)

Desserten til nytårsaften (til Christian, for jeg tåler ikke så godt den slags) bliver som tidligere skrevet en lækker kaffeis med chokoladestykker og digestive. Jeg håber på at få blogget isen i morgen, når Christian får lov at prøvesmage den, efter den er helt indfrosset, og jeg får taget nogle billeder :) Men ud fra isen, efter den var kørt på ismaskinen (der fryser den til softiceagtig konsistens), tegner det godt, for han var ret vild med den. Så det er spændende, efter den er helt frossen. Anyway, så regner jeg med at vende tilbage med opskrift og billeder af isen i morgen :)

2 kommentarer:

  1. Hej Christina,

    Jeg har lige bagt kransekagestænger af samme mængde som du, blot ku 2 stænger istedet for 4 stk. De fik 10 min i varmluft. Men jeg synes at massen ser lidt ubagt ud omkring nougat'en så overvejer at bage dem lidt mere ved lavere temperatur her i morgen, hmmm. Er i gang med at bage rosmarinkiks til snacks så ovnen er optaget nu :o) Har du oplevet at massen er ubagt i midten?

    Hav en vidunderlig og magisk nytårs aften!

    Tone Isabella Fryd

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tone.
      Nu har jeg ikke haft skåret stængerne igennem, så jeg ved ikke, hvordan de ser ud indeni endnu. Men jeg bruger samme opskrift til dem, som når jeg bager et kransekagetårn, og det er der i hvert fald ikke noget galt med.

      Massen indeni skal naturligvis ikke være flydende (det kan vist heller ikke lade sig gøre med kransekage :)), men man bruger netop past. æggehvider i opskriften, fordi massen ikke bliver 100% gennembagt, når man laver kransekage. Bl.a. fordi sukkeret i kransekagemassen brænder på under bunden, hvis den får for længe. Og fordi det er meningen, at kransekagen skal være blød og lækker indeni og med en bagt skorpe udenpå. Derfor bliver kransekagen bagt ved høj varme på to plader i kort tid. For så får den en fin skorpe og er blød indeni :)

      Hvis du har brugt past. æggehvider, ville jeg ikke være bekymret for at spise dem, som de er. Kransekagemassen er ganske ufarlig, også før den overhovedet kommer i ovnen, hvis den er lavet med past. æggehvider :) (det har jeg en lille "marcipangris" som bevis på herhjemme, da han prøvesmager kransekagemassen hvert år, når jeg ælter flormelis ind i den ;)).

      Du må også have en rigtig, dejlig nytårsaften :)

      Mange hilsner
      Christina

      Slet