søndag den 26. januar 2014

Romkugler - en lidt mere fedtfattig version

Ja, relativt i hvert fald. Der skal jo fedtstof til, når jeg bager min gode chokoladekage som basis for romkugledejen, men jeg har efterhånden fundet ud af, at jeg bruger så meget hindbærmarmelade og romessens, når jeg laver romkuglerne, at jeg helt kan undlade at lave en smørcreme til at samle dejen med. Så der sparer man lidt kalorier i forhold til, hvis man lavede romkuglerne af forskellige meget tørre kagerester, der jo kræver noget mere fugt eller fedtstof for at hænge sammen. Dog smager jeg dejen til kuglerne til med lidt ekstra flormelis, da min chokoladekagebasis er ret stærk i kakaosmagen.

At kalde opskriften kalorielet er dog noget af et stretch, for den indeholder jo stadig en del sukker og fedtstof fra chokoladekagen. Men i forhold til min sædvanlige opskrift på romkugler, hvor jeg samler dejen med en smørcreme, er der i hvert fald noget at spare :) Jeg er i øvrigt af den holdning, at jeg hellere vil lave en superlækker, fuldfed kage og så bare spise mindre af den i forhold til at lave en "slanke"-version, der ikke smager nær så godt, som man kan spise mere af for de samme kalorier. Men derfor kan man jo godt holde øje med indholdet af fedt og sukker. Kan man skære ned på det, uden kagen eller maden smager meget anderledes af det, synes jeg da, at man skal gøre det.

Derfor prøvede jeg også at undlade at samle med en smørcreme i dag, hvor jeg lavede romkugler af en rest chokoladekage, jeg havde liggende. Ikke mindst for nemheds skyld, da det kniber med energien for tiden. Jeg bagte en chokoladekage til Christian i går, som han har spist nogle stykker af, men der var stadig meget tilbage, og det er mere, end han spiser. Så jeg tænkte, at jeg ville lave lidt romkugler af resten af kagen. Denne gang droppede jeg også at blende kagen, da den er blød og nem at håndtere, så jeg findelte den bare med fingrene. Man kan også bruge en køkkenmaskine med k-spaden, vil jeg tro. Også til resten af arbejdet med dejen. Det vil jeg overveje i fremtiden.

Færdige romkugler. Billedet er dog fra sidst, jeg lavede, da jeg ikke lige fik taget et billede i denne omgang.





Romkugler (12 store eller 24 små)

Chokoladekage (basis for romkugledejen):
200 g blød margarine (eller smør)
2½ dl sukker
2 æg
4 dl mel
3 tsk bagepulver
1 dl kakao
1 dl mælk
1 dl koldt vand

Rør margarine med sukker, til det er godt sammenhængende. Tilsæt æggene og rør, til det er en grødet, men ensartet masse. Vend bagepulveret i melet og tilsæt det til dejen sammen med mælk og vand. Rør dejen godt sammen. Tilsæt til sidst kakaoen og pisk dejen jævn. Er den meget stiv i det, kan der tilsættes lidt ekstra mælk. Det gør jeg af og til.

Fyld dejen i en bradepande (ca. 20x30 cm) og bag den nederst i ovnen ca. 30-35 minutter ved 175 grader, til den er gennembagt. Test med en gaffel, om der hænger dej ved, når du stikker i den. Hvis der ikke gør, er den færdig. Lad kage køle helt af.

Romkuglerne: 
1 portion chokoladekage af opskriften ovenfor
Hindbærmarmelade
Romessens (jeg bruger ca. 1 lille flaske af Dr. Oetkers romessens)
Lidt flormelis
Krymmel efter eget valg (jeg foretrækker tivolikrymmel)

Put den helt afkølede chokoladekage i en skål og findel den med fingrene (nulr den fra hinanden). Tilsæt nogle spsk marmelade og romessens og saml dejen. Smag til med flormelis og evt. mere marmelade og romessens, hvis du synes, den mangler.

Rul kugler af dejen og rul hver kugle i krymmel. Opbevar de færdige romkugler på køl. Jeg plejer at sætte dem i en muffinform af papir, så de er nemmere at håndtere, når de skal spises.





Jeg kan sige, at de her romkugler smager præcis lige så godt, som de plejer, selvom der er mindre smør i. Så det er jo bare dejligt :) Jeg lavede 4 romkugler til Christian og har så ellers frosset resten af den færdige romkugledej ned. Er spændt på, om det fungerer, men tror ikke, der er noget problem i det. Det er betydeligt nemmere lige at lave lidt hurtige romkugler ud af en færdig dej fra fryseren i stedet for at skulle til at lave dejen fra bunden af en rest chokoladekage. Vi må se :)

Apropos det med at skære ned på kalorierne er jeg ret glad for, at januar snart er overstået, så vi kan komme tilbage til normalen mht. slankehysteriet. Jeg synes, det er døddeprimerende at gå fra december, hvor der er meget fokus på al den lækre mad, man skal hygge sig med, til januar, hvor indkøbsaviserne kun er fyldt med bladselleri og kildevand :| Det gør det temmelig svært at finde inspiration til at få lavet en madplan. Det er virkelig fra den ene yderlighed til den anden, og det er ærlig talt lidt tosset.

Forstå mig ret; jeg spiser selv ikke voldsomme mængder af fedt og sukker og den slags, fordi jeg bliver dårlig af det pga. sygdommen i mit fordøjelsessystem, men man skal have lidt fedt indenbords, hvilket virkelig er blevet tydeligt for mig, efter jeg har fået konstateret svær d-vitaminmangel. Jeg spiser ellers mange grøntsager og generelt sundt, selvom der også er plads til lidt andet ind imellem, når jeg kan tåle det, men det hjælper ikke meget, når d-vitamin især findes i fede ting, f.eks. fed fisk (jeg er ikke vild med fisk, kun røget, og det tåler jeg desværre ikke) og kød med lidt højere fedtindhold, end jeg oftest spiser. Og derudover i mange andre fedtholdige fødevarer. Så jeg er blevet mere opmærksom på ikke at spare for meget på olie, når jeg laver mad (inden for rimelighedens grænser, naturligvis, for jeg tåler ikke så meget fedtstof ad gangen), få spist noget af det lidt federe mad, når jeg kan tåle det og spise lidt mere æg, der indeholder en del d-vitamin. 

De fleste danskere mangler faktisk d-vitamin, især i vinterhalvåret, da der er mindre sol. Så det kan være en god ting at sørge for at få nogle af de gode d-vitaminkilder i sin mad. Er du nysgerrig for, hvad der indeholder d-vitamin, kan du se en oversigt her. Man kan også tage et tilskud af d-vitamin som piller, hvilket jeg også gør pt. for at få mine tal op, men maden betyder helt sikkert meget. Det har faktisk ikke betydet det store for min vægt, selvom jeg har prøvet at tænke lidt mere på at få lidt mere fedt i min mad. De sidste dage har vi fået and med det hele, her en måned efter jul, hvilket, jeg godt kan mærke, har gjort en forskel i forhold til mine symptomer med munden (der sandsynligvis hænger sammen med d-vitaminmanglen). Dog er det ikke noget, der kan blive ved, for min mave trænger til noget lidt grovere og mindre hårdt for maven, så nu får den en pause igen. I aften skal jeg have en portion lasagne fra fryseren, men holder mig ikke tilbage med parmesanosten ovenpå, som jeg altid får på, da der også er godt med d-vitamin i ost :)

Det er en fin grænse mellem for meget og for lidt fedt i maden, tror jeg. Især hvis man skal passe på vægten. Men at skære alt fedtstof ud af ens måltider er ikke sundt. Kroppen har brug for lidt fedtstof hver dag. Så kan opfordre jer til at kigge lidt i listen, jeg linkede til ovenfor, og måske spise lidt mere fisk, æg eller mælkeprodukter (især de lidt federe) ind imellem, hvis I får for lidt af den slags til dagligt. Kroppen har brug for d-vitamin for at kunne optage kalk, og har man for lidt d-vitamin, vil kroppen begynde at nedbryde knogler og tænder for at opretholde kalkniveauet i blodet. Så det er vigtigt med d-vitamin :) Det betyder ikke, at man skal gå totalt fedt-amok, men det er godt at få lidt af de madvarer, der indeholder d-vitamin jævnligt


Inden så længe skal jeg i gang med at forberede vores aftensmad. Det er heldigvis meget nemt, for det er to retter fra fryseren, vi skal have i aften. Jeg skal have lasagne, og Christian skal have en ret med kylling i rød karry med ris til. Christian er lige blevet færdig med et tømme og rengøre et skab i gangen. Der sidder vores vandmåler, som skal skiftes i morgen. Så der kommer en i morgen formiddag og skifter den. Heldigvis arbejder Christian hjemme, til han har været her, så jeg ikke skal stå med det selv. Det er nu rart, for jeg har behov for en masse søvn pt. Nu vil jeg stoppe, for jeg skal i gang snart. Prøv endelig at lave romkuglerne. De er seriøst himmerrigs mundfulde!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar