lørdag den 4. februar 2012

Verdens bedste cookies!

Nu ved jeg godt, at jeg i mit sidste blogindlæg skrev, at jeg ikke regnede med at komme til at bage så meget her efter min operation, men jeg kan jo ikke holde mig helt væk.
Jeg tænkte i går, at jeg godt gad bage nogle chocolate chip cookies med mandler til Christian, som han kunne hygge sig med om aftenen, men jeg måtte opgive tanken i går eftermiddags, fordi jeg stadig var ret påvirket af muskelsmerterne efter operationen.

Men efter vi havde handlet og spist i går aftes fik jeg alligevel bagt nogle. Jeg har jo Kitchenaid'en, som gør, at jeg ikke selv skal stå med håndmikseren, og så hjalp Christian mig ved at hakke mandler og chokolade, så jeg slap for den belastning.

Det er de absolut bedste cookies ever! Og min mors opskrift. Det er vist egentlig en gammel opskrift fra Karolines kogebog, men hun har skiftet lidt ud i den, og de bliver bare SÅ gode med mandlerne, der får en delikat, ristet smag, når man bruger dem i cookies'ne.
Her kommer opskriften :)


Chocolate chip cookies med mandler (20-25 stk)

75 g blød margarine
100 g sukker
60 g brun farin
1 æg
150 g mel
1 tsk vanillesukker
½ tsk natron
½ tsk salt
100 g grofthakket mørk chokolade (ca. 50% kakao)
70 g grofthakkede mandler (jeg plejer bare lige at dele dem i to)

Rør margarinen med sukkeret. Tilsæt æg og farin, og rør, til alt er godt blandet sammen.

I en anden skål blandes mel med vanillesukker, natron og salt. Sørg for, at det er blandet godt sammen.

Hæld melblanding i smørblandingen og rør det godt sammen. Det kan anbefales at bruges håndmikserens dejkroge, for det er ret hårdt at gøre i hånden. Eller bruge en køkkenmaskine, hvis man har sådan en.

Hak chokoladen og nødderne, og bland dem godt i dejen, så de er fordelt jævnt.

Form kugler af dejen med to teskeer og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Jeg plejer at have 9 kugler pr. plade. Der vil blive ca. 20-25 stk. afhængigt af, hvor store kugler man laver af dejen.

Bag kagerne øverst i ovnen ved 175 grader i 7 minutter (i vores ovn får de vist omkring 10 minutter. Det er lidt forskelligt fra ovn til ovn). De er færdige, når de er gyldne ovenpå og i kanten. Bare pas på, de ikke bliver for mørke i kanten.

Hvis de er meget høje, når de er tæt på at være færdige, kan de være lidt blødere inde på midten, efter de er afkølede. Vil man undgå det, kan man presse cookies'ne flade, når bagetiden næsten er gået, før de rigtigt får farve. Så bliver de mere jævnt sprøde. Der er i øvrigt også forskel på, hvor meget de flyder ud under bagningen i forhold til, hvor stort et æg du bruger. Store æg giver naturligvis mere væde til dejen, og derfor vil de flyde lidt mere ud (og blive mere flade og sprøde).

Flyt dem med det samme over på en bagerist til afkøling, ellers bliver de bløde. De er bløde i det, når man tager dem ud af ovnen, men stivner, når de er afkølet på risten, og bliver sprøde.

Opbevar dem i en lufttæt dåse.

Her er nogle af dem, jeg bagte i går. Jeg fik ca. 12 store cookies ud af den her portion, fordi jeg lavede dejkuglerne rigtigt store.
Legede lidt med kameraet, for jeg havde endnu ikke fået et ordentligt billede af cookies'ne, der viser, hvor lækre de virkelig er. Synes, det lykkedes ret godt :)




I eftermiddag har vi været en tur nede i byen. Jeg har haft kig på et nyt brætspil, som jeg overvejde at købe, og ville lige en tur i boghandlen for at se, om de havde det. Vi kan rigtig godt lide at spille herhjemme, om det så er elektronisk eller brætspil, og det er altid rart at prøve lidt nyt.

De havde ikke lige det brætspil, jeg har kig på, nede i boghandlen, men de havde til gengæld et andet, der hedder Bet your brain, og det var sat rigtig meget ned. Normalprisen var 500 kr, og det var sat ned til 200 kr. Men ved at være medlem Bog og Idés kundeklub kunne man få det til 100 kr, så det var jo utroligt billigt.
Det er et paratvidenspil, ligesom så mange af de spil, vi har herhjemme, men heldigvis er de allesammen lidt forskellige, så de ikke ligner hinanden. Vi glæder os til at prøve det senere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar